[Sample question]
(Section B)
101. Sarnath is situated in the state of
a) MP b) Bihar c) Punjab d) UP

102. Green house effect is due to the increase of atmospheric
a) CO2 level b) SO2 level c) CO level d) N2 level

103. In the month of July, it is winter in
a) New York b) Beijing c) Sydney d) London

104. The chairman of the Planning commission of India is
a) The prime minister b) The vice-president c) The union finance minister d) The union commerce minister

105. The satellite launch vehicle that placed a number of satellites ito orbit in May 2008 is
a) PSLV-C7 b) PSLV-C8 c) PSLV-C9 d) PSLV-C10

106.DRDO was formed in
a) 1947 b) 1950 c) 1954 d) 1958

107. SAMYUKTA is developed for the use of
a) Navy b) Army c) Air force d) RAC

108. DARL 202 is a variety of
a) pea b) garlic c) capsicum d) tomato

109. TRISHUL is
a) a surface to surface battlefield missile
b) a quick reaction surface to air missile
c) an intermediate range ballistic missile
d) a supersonic cruise missile

110. HUMSA is a
a) sonar b) tank c) mine d) night vision device

111. The value of 1+2i / 3-4i + 2-I / 5i , where i^2 is -1, is
a) -5/2 b) 5/2 c) 2/5 d) -2/5

112. The particular solution of the differential equation d^2y/dx^2 + 2 dy/dx + 5y = 0 satisfying the conditions y(0)=0 and y’(0)=1 is
a) y=1/2 e^-x cos2x b) y=1/2 e^-x sin4x c) y=1/2 e^-x sin2x d) y=1/2 e^-x cos4x

113. For the vectors A=3i-2j+k and B=2i-k, the value of (A*B).A is
a) 0 b) 1 c) 2 d) 3

114. The orthogonal trajectory of the family of curves x^2-y^2 = a (where a is a constant) and passing through the point (1,1) is
a) y=-1/x b) y=1/x c) y=-x d) y=x
115. The value of the line integral ∫ y^2 dx + 2xydy over the curve x=accost, y=asint is
a) 0 b) 1 c) 2 d) 4

116. The n-th partial sum of the infinite series 1/1*2 + 1/2*3 + 1/3*4+……1/n*(n+1)……..
a) 1/n+1 b) n+2/n+1 c) n/n+1 d) n-1/n+1

117. The complex-valued function f(z)=e^z is analytic for
a) no z b) all z c) real z only d) imaginary z only
118. The inverse of the matrix [ cos A sin A
-sin A cos A] is

a) [ -cos A Sin A b) [cos A sin A} c) [cos A -sin A d) [cos A -sin A
sin A cos A] sin A -cos A] -sin A cos A] sin A cos A]

119. Consider the function f(x) defined as
F(x) = 3x-1, x<0
0, x=0
2x+5, x>0
In the following table, List I shows 4 expressions for limits of f(x) and List II indicates the values of the limits
List I List II
P.Lim x->2 f(x) 1. -1
Q.Lim x->0+ f(x) 2. 9
R.Lim x->0- f(x) 3. -10
S.Lim x->-3 f(x) 4. 5
The correct matches are
a) P-2,Q-4,R-1,S-3 B) P-2,Q-4,R-3,S-1 C) P-4,Q-2,R-1,S-3 D) P-4,Q-2,R-3,S-1

120. Two events A and B with probability 0.5 and 0.7, respectively, have joint probability of 0.4. The probability that neither A nor B happens is
a) 0.2 b) 0.4 c) 0.6 d) 0.8

121. Consider the differential equation
X^2 d^2/dx^2 + x dy/dx + (x^2 - 4)y = 0. The statement which is not true for it is
a) It is a linear second order ordinary differential equation
b) It can not be reduced to a differential equation with constant coefficients
c) X=0 is a regular singular point
d) It is a non-homogeneous second order ordinary differential equation

122. The sum of two numbers is 16 and the sum of their squares is a minimum. The two numbers are
a) 10,6 b) 9,7 c) 8,8 d) 5,11

123. The value of the definite integral 0∫(π/2)^(1/3) x^2 sin(x^3)dx is
a) -1/3 b) 0 c) 1 d) 1/3

124. A circle C2 is concentric with the circle C1 : x^2 + y^2 -4x +6y -12 =0 and has a radius twice that of C1. The equation of the circle C2 is
a) x^2 + y^2 -4x +6y -13 =0 b) x^2 + y^2 -4x +6y -87 =0 c) x^2 + y^2 -4x +6y -100 =0 d) x^2 + y^2 -4x +6y -88 =0

125. Consider the quadratic equation x^2 + px + q =0. If p and q are roots of the equation, the values of p and q are
a) p=0, q=0 only b) p=1, q=-2 only c) p=0, q=0 and p=1, q=-2 d) p=0, q=0 and p=-2, q=1

126. Consider the list of words: etiquette, accommodate, forty, exaggerate, continous, independent, receipt. The number of misspelt words are
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

127. Consider the following sentences
1. A few friends he has are all very rich.
2. Do not insult the weak.
3. The later of the two persons was more interesting.
4. All the informations were correct.
Out of these sentences, the grammatically correct sentence is
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

128. The appropriate auxiliary verb to fill in the blank of the sentence “Gandhi knew that he __ soon be jailed.”is
a) would b) will c) shall d) may

129. The number of missing punctuation marks in the sentence “Rajesh along with Amit went to the market.”is
a) 0 b) 1 c) 2 d) 3

130. The meaning of the word PLAGIARISM is
a) theft of public money b) theft of ideas c) belief in one god d) belief in many gods


132. ACROPHOBIA is the abnormal fear of
a) open spaces b) height c) fire d) water

133. The appropriate pair of prepositions to fill in the blank in the sentence “He was angry __ me, because my remarks were aimed __ him.”is
a) at,to b) with, at c) with, to d) at, for

134. The appropriate word(s) to fill up the blank in the sentence “ I remember __ voices in the middle of the night.”is (are)
a) hear b) to hear c) hearing d) heard

135. The passive voice form of the sentence “I have known him for a long time.”is
a) He is known to me for a long time.
b) He is known by me for a long time.
c) He has been known to me for a long time.
d) He has been known by me for a long time.

136. If kennel is to a dog, then __ is to a hen.
a) nest b) coop c) hole d) stable

137. If NATION is to 5236765, then NOTION is to
a) 573675 b) 563765 c) 576375 d) 557365

138. The next two numbers of the series 3,5,11,21 are
a) 34 and 52 b) 34 and 53 c) 35 and 52 d) 35 and 53

139. A, B and C are three places in India with longitudes 80E, 85 E and 90 E respectively. Which one of the following statements about the local times of the places is true?
a) Local time of C is ahead of that of B.
b) Local time of B is ahead of that of C.
c) Local time of A is ahead of that of C.
d) A, B and C all have the same local time.

140. In this question, notations +, / and * are used as follows
A + B means A is the husband of B.
A / B means A is the sister of B.
A * B means A is the son of B.
With these relations, the relationship
denoted by P / Q * R is
a) P is son of R
b) P is daughter of R
c) P is uncle of R
d) P is father of R

141. If DELHI is written as EDHIL, then PARIS is written as
a) APRIS b) SARIP c) SAPIR d) APISR

142. The number of prime numbers between 10 and 50 is
a) 10 b) 11 c) 12 d) 13

143. The odd one in the list : LAN, TCP/IP, HACKER and KILLER is
a) LAN b) TCP/IP c) KILLER d) HACKER

144. SAW is to carpenter as SCALPEL is to
a) surgeon b) mason c) plumber d) tailor

Download scanned copy of DRDO SET 2008 General ability paper


Alternative download link
[Submitted by: prem, Courtesy: Orkut community DRDO SET 2009 Sc'B]

Due to a large no. of requests, I am putting down the solution keys for the General Ability Paper strictly according to the question order as given in the scanned PDF:
101)C, 102)C, 103)A, 104)C, 105) B, 106)C, 107)B, 108)B ,109)C, 110)A, 111)B, 112)A, 113)D, 114)D, 115)B, 116)D, 117)B, 118)C, 119)A, 120)D, 121)C, 122)D, 123)C, 124)B, 125)C, 126)D, 127)C, 128)A, 129)NA , 130)NA , 131)NA , 132)NA , 133)D , 134)A , 135)A, 136)A, 137)C, 138)D, 139)B, 140)C, 141)D, 142)A, 143)C , 144)A, 145)C, 146)D, 147)B, 148)C, 149)B, 150)A
Some of the answer keys are not available, reader's are requested to discuss them.I thank the reader's for their appreciation & feedback.

11 comments

  1. Supraja // Aug 5, 2009, 11:06:00 PM  

    i need key for this paper plsssssssssss...mail the key to
    kkmvsr484@gmail.com

  2. sai // Aug 10, 2009, 10:54:00 PM  

    answers plz
    plz do post them soon its urgent
    my mail id is divya.saikeerthi@gmail.com

  3. kuldeep // Aug 23, 2009, 10:26:00 AM  

    i need the key for this paper mail the key to
    kuldeep_099@rediffmail.com

    with regards..
    kuldeep singh

  4. Anonymous // Aug 25, 2009, 7:21:00 PM  

    IF you need answers then y u preparing for the test ...

  5. mansingh // Aug 29, 2009, 11:49:00 PM  

    hey thnx brother

  6. panna // Sep 4, 2009, 12:11:00 PM  

    i NEED ANSWERS FOR THIS PAPER .PLZ POST TO manasvini_25@yahoo.co.in

  7. Anonymous // Sep 5, 2009, 9:32:00 AM  

    i need all answers for this question paper.plz send to this email-id:boovii@rediffmail.com

  8. Anonymous // Sep 5, 2009, 11:30:00 PM  

    some of the answers which u hav given r wrong pls clarify dem, like winter in july is sydney , chairman of palnning commission of india is prime minister...

  9. Anonymous // Sep 5, 2009, 11:56:00 PM  

    hey frens d key provided above hav many wrong answers...if u cant believe den jst search 4 d answers in net once..

  10. koolstud // Sep 6, 2009, 7:18:00 PM  

    Thanks frnds,I was doubtful about some answers, so I have marked them 'NA'.
    As far as the provided keys are concerned, please refer to the scanned PDF of the question paper for the corresponding sequence of ques. for which key has been provided.
    I have taken care in coming up with the keys, still few errors might have crept in.
    I would be thankful to the readers for figuring them out..& would be updating the key accordingly.

  11. Anonymous // Jul 5, 2010, 1:57:00 PM  

    Thanks buddy... You rock...

Post a Comment

Your feedback is valuable.